Зошто чиа семето треба да биде на менито секој ден?

До пред четвртина век, чиа семето беше сосема непозната храна во светот. Но, чекор по чекор стана кралица на здравите оброци. Имено, семките кои оригинално растат во Гватемала и Мексико имаат толку висока хранлива вредност што секој треба да ги вклучи во своето мени.

Покрај големо количество влакна, кои се неопходни за правилно варење, содржат изобилство на омега-3 масни киселини, калциум, железо, магнезиум, протеини, витамини А, Б, Е и Д… Можат да се користат речиси во се, а најпопуларни се во кашичките и смути

Важно е да ги натопите за прво да ја ослободат слузта која фантастично влијае на варењето.

Доколку сакате да изгубите неколку килограми, ви носиме одличен и здрав рецепт со чиа семе:

Прочитајте и:  Нутриционист откри што се случува кога пиеме кафе на празен стомак

* чаша вода (2,5 дл)
* лажица мед
*сок од еден лимон
*лажица чиа семе.

Чиа семето можете да го натопите и час пред тоа, а не е лошо да го киснете цела ноќ. Откако ќе ги измешате сите состојки, можете и да ги изблендирате.

- Реклама -