135
Постојат пет сини зони во светот каде што доживувањето сто години е редовна појава, а тоа се островот Сардинија во Италија, островот Икарија во Грција, градот Никоја во Костарика, градот Лома Линда во Калифорнија и островот Окинава во Јапонија.
Бидејќи исхраната игра голема улога во одржувањето на здравјето, истражувачите создадоа водич за исхрана во Сините зони што дава јасни препораки добиени од стогодишниците.
– Јасно е дека 90% од исхраната на стогодишникот се состои од непреработена храна, храна од растително потекло, но и храна која се состои од сложени јаглехидрати. Темелите на оваа диета се интегралните житарки, јаткастите плодови, зелениот зеленчук, другиот градинарски зеленчук, како и гравот.
Исхрана со мала содржина на протеини до 65-70 години, по што се префрла на диета со умерен внес на протеини.
12 часа апстиненција од храна на дневна основа (вклучувајќи време на спиење)
3 пости годишно, во просек по 5 дена
– Бидејќи исхраната служи за одржување на здравјето на организмот, а не за слабеење, може да ги регулира гените кои влијаат на процесот на стареење, но и оние кои помагаат во отстранување на оштетените клеточни компоненти и регенерација на делови од различни ткива и органи – објаснува д-р Валтер Лого, професор по геронтологија и биолошки науки на Геронтолошката школа Леонард Дејвис на Универзитетот во Јужна Калифорнија.
Зошто диетата е толку важна за долговечноста?
Кога станува збор за совршената диета за постигнување долговечност, нутриционистката Моник Ричард смета дека исхраната што ја промовира диетата Плава зова и медитеранската диета е најдобра.
– И во Сините зони и во Медитеранот луѓето живеат во заедници кои ја консумираат храната што самите ја одгледуваат и затоа најмногу јадат необработена храна, која е најблиска до она што ја создала мајката природа, за разлика од производите кои се добиваат од погоните и фабриките на на индустриските фарми или синџири за брза храна , објаснува Ричард.
Вкупниот внес и составот на овие диети не вклучува високо преработена храна, поради што се намалува внесот на натриум, вештачки ароми, бои и конзерванси, масти или шеќер. Двете диети вклучуваат храна со пониска содржина на заситени масти, холестерол и калории, но повисоки со хранливи материи како влакна, антиоксиданси како витамините Ц, Е, А и Б и повеќе минерали како калиум, магнезиум и јод.