Вафлите се омилен десерт што може да се искомбинира со сладолед, чоколаден, овошен крем, мед, локум…
Состојки:250г брашно, 4 јајца, мал квасец, 300мл топло млеко, 130г путер, 100г шеќер, 2 кесички ванилин шеќер, малку сол
Подготовка:Замесете тесто од брашното, нараснатиот квасец, млекото, шеќерот, ванилиниот шеќер, путерот, солот и жолчките. Оставете го тестото да отстои еден час на топло место. Сматете ги белките и другата кесичка ванилин шеќер, па додајте во нараснатото тесто. Печете во калапи за вафли и додека се топли посипете ги со шеќер во прав.
Послужете со шлаг, свежо овошје, крем или овошен прелив по желба.
Добар апетит!