Мармаладот од боровница и ванила може да го послужите во комбинација со топол тост и путер. Во секој случај ќе уживате во одличен појадок.
Состојки:
500 г. боровница
500 мл. сок од портокал
2 кесички ванилин шеќер
350 г. шеќер
кесичка џемфикс
Подготовка:
- На измиените и исцедени боровинки во сад за готвење додадете им сок од портокал и промешајте.
- Содржината во кесичката џемфикс најпрво промешајте ја со две лажици шеќер, а потоа измешајте го тоа во овошната смеса.
3. Гответе на силен оган додека не зоврие, со постојано мешање, а потоа додадете го остатокот од шеќерот. Варете уште три минути и постојано мешајте. 4.Со мармаладот наполнете ги теглите, затворете ги со капаче, сврете ги наопаку и оставете ги ака околу 5 минути.