Тестенини зачинети со пармезан

Тестенини подготвени на богат начин.

17 Testeninem

За четири лица, поребно е:

350 г. кратки тестенини

1 главица брокула искината на букетчиња

2 дл. крем павлака

100 г. рендан пармезан

100 г. сланина, исецкана на кришки

4 лажички маслиново масло

1 главица кромид

1 лажичка сецкан лук

сол и бибер

Подготовка:

Во зовриена вода сварете ги тестенините и исцедете ги. Кратко обарете ја брокулата.

Во тенџере загреете го маслото на средна температура и пропржете ги ситно сецканиот кромид и лук.

Потоа додадете ја брокулата, динстајте 3-5 минути, па измешајте павлака и рендан пармезан. Кога ќе започне да крцка павлаката, додадете ги исцедените тестенини, добро промешајте, посолете и побиберете по желба.

Сланината кратко испржете ја во тавче, а потоа исечете ја на парчиња. Поделете ги тестенините во 4 порции, распоредете ги парчињата сланина и послужете.

- Реклама -