Т’ЛЧЕН ПИНЏУР – мераклиска македонска салата

Фото и рецепт: Снежана Бошкова

Ова е омиленото макало кое може да се послужи самостојно или како прилог со главното јадење.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

20-тина зелени пиперки (може неколку лути пиперки, по желба)
10- тина чешниња лук
3-4 црвени домати
*може и 1-2 модри патлиџани
Магдонос по желба
Масло за јадење и сол по вкус

ПОСТАПКА:

Најпрво измијте ги пиперките, избришете ги и испечете ги убаво од сите страни. Печените пиперки ставајте ги во кеса и оставете ги така да изладат. Потоа излупете ги и извадете им ги семките.

Исто како пиперките, така и доматите запечете ги на оган.

Лукчето убаво излупете го, исечкајте го ситно, посолете го и убаво истолчете го. Пиперките исечете ги на помали парчиња, па и нив постепено додавајте ги во лукот и толчете ги.

Извор

- Реклама -