Даските за сечење ги користиме сите. Токму поради ова знаеме одлично колку е тешко во потполност да ја исчистите ваквата работна површина. Вдлабнатините од нож се одличен простор каде можат да се насоберат бактерии, а грдите флеки од овошјето и зеленчукот е речиси невозможно да се исчистат.
Сепак, постои решение и за овој проблем, и тоа ефикасно, брзо и ефтино.
Состојки:
-2 лажици оцет
-1 лажица млака вода
-1 лимон
-2 лажици морска сол
-масло за дрво, минерално или маслиново
-2 крпи
Начин:
1. Помешајте го оцетот со водата и едниот дел од крпата натопете го во мешавината и со неа добро истријте и пребришете ја даската.
2. Лимонот пресечете го на пола. Едната половина притиснете ја во солта, и со неа добро истријте ја даската, задржувајќи се на владбнатините. Притиснете го лимонот неколку пати во солта, за да би добиле ефект на пилинг за дрво.
3. Даската измијте ја со вода и избришете ја со чиста крпа.
4. На крајот, со кружни потези намачкајте ја даската со маслото, а вишокот избришете го со крпата. Ова ќе послужи како заштита на дрвото од водата.