Рецептот спаѓа во категоријата рецепти кои се подготвуваат брзо и лесно.
Состојки:
купено лиснато тесто
1 и пол шолја рикота сирење
2 јајца
шолја рендан пармезан
1/2 лажичка сол + уште малку за посипување
1/4 лажичка бибер + уште малку за посипување
1/4 лажичка морско оревче
2 тиквички пд средна големина, тенко исечени во должина
3 моркови, излупени и тенко исечени во должина
1 домат со средна големина, тенко исечен во должина
лажица маслиново масло
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Во сад со средна големина помешајте ги сирењето, половина пармезан, сол, бибер и оревче.
Лиснатото тесто развлечете го и ставете го во округла тепсија (околу 23 см.), а потоа избоцкајте го со вилишка.
На тестото сипете сирење. Преку сирењето редете го зеленчукот, така што потенката страна на зеленчукот ќе биде на сирењето, а долгата на работ. Нека секој концентричен круг е од еден вид зеленчук. Редете почнувајќи од работ на тепсијата кон средината додека не го потрошите сиот материјал. Потоа попрскајте ја питата со маслиново масло, посолете и побиберете, па посипете го преостанатиот пармезан.
Печете ја питата во загреана рерна околу еден час.