Ова не е обичен десерт, туку солен чизкејк, идеален за летните денови. Без потреба од печење, лесен за приготвување и освежувачки, овој чизкејк изгледа како да е создаден за најдобриот бранч.
Клучот за неговиот уникатен вкус лежи во специјалното сирење кое го користиме.
Рецепт:
Слој 1: Основа од бисквити
- 100 г солени бисквити или крекери
- 50 г растопен путер
Слој 2: Мус од авокадо и сирење
- 2 зрели авокадо
- 150-200 г кремасто сирење
- 150 г сирење со билки
- Сок од 1/2 лимон
- 3 лажици маслиново масло
- Сол и бибер по вкус
Декорација (по избор):
- Цреша домати
- Свеж босилек
- Сирење, исечкано на коцки
- Маслиново масло
Подготовка:
- Ситно исечкајте ги бисквитите, мешајте ги со растопениот путер и утврдете во калапот. Оставете во фрижидер.
- Измешајте ги сите состојки за мусот дотогаш додека не добиете хомогена смеса.
- Прелите ја мусот врз основата, израмнете и повторно ставете во фрижидер најмалку 30 минути.
- Декорирајте по ваше својство.
Овој рецепт е доволен за калап со дијаметар од 18 см.
Совет: Ако мусот е премногу течен, растопете желатин и измешајте го со смесата. На тој начин, ќе добиете идеално цврст мус. (Измешајте 2 лажици желатин со 4 лажици вода, а потоа растопете во микробранова печка.)




