Солен чизкејк со сирење и авокадо

Ова не е обичен десерт, туку солен чизкејк, идеален за летните денови. Без потреба од печење, лесен за приготвување и освежувачки, овој чизкејк изгледа како да е создаден за најдобриот бранч.

Клучот за неговиот уникатен вкус лежи во специјалното сирење кое го користиме.

Рецепт:

Слој 1: Основа од бисквити

  • 100 г солени бисквити или крекери
  • 50 г растопен путер

Слој 2: Мус од авокадо и сирење

  • 2 зрели авокадо
  • 150-200 г кремасто сирење
  • 150 г сирење со билки
  • Сок од 1/2 лимон
  • 3 лажици маслиново масло
  • Сол и бибер по вкус

Декорација (по избор):

  • Цреша домати
  • Свеж босилек
  • Сирење, исечкано на коцки
  • Маслиново масло

Подготовка:

  1. Ситно исечкајте ги бисквитите, мешајте ги со растопениот путер и утврдете во калапот. Оставете во фрижидер.
  2. Измешајте ги сите состојки за мусот дотогаш додека не добиете хомогена смеса.
  3. Прелите ја мусот врз основата, израмнете и повторно ставете во фрижидер најмалку 30 минути.
  4. Декорирајте по ваше својство.

Овој рецепт е доволен за калап со дијаметар од 18 см.

Совет: Ако мусот е премногу течен, растопете желатин и измешајте го со смесата. На тој начин, ќе добиете идеално цврст мус. (Измешајте 2 лажици желатин со 4 лажици вода, а потоа растопете во микробранова печка.)