Сливата, пурпурна кралица

 

plums-02Таа е незаобиколен избор на секоја домаќинка во подготовката на зимница, а освен тоа што најчесто се користи за подготвување на мармалад. Секако, пожелно е да се јаде и свежа бидејќи содржи витамин Ц (5 до 8мг. на 100г. во зависност од тоа за кој вид се работи), витамин Б6,бакар, витамин Б2, витамин Б3, Витамин К, магнезиум, железо, калциум и дури 240мг. калиум на 100г. Сливата изобилува со влакна, 2г. на 100г., а притоа е и нискокалорично овошје.

Направените истражувања докажале дека сливата ги зајакнува коските, го намалува ризикот од заболување од карцином на дебелото црево, но и дека со консумација на 12 сливи со просечна големина на ден во текот на два месеци таа го намалува нивото на лошиот холестерол.

Прочитајте и:  Имунолог тврди дека никогаш не треба да правиме една работа кога сме настинати

plum

Тука не престануваат благодетите на оваа „кралица“. Едно истражување вели дека доколку консумирате по 12-тина суви сливи на ден (или околу 100 г.), за време од три месеци, значително ќе се зголемат маркерите во крвта кои покажуваат зголемена густина на коските.

1211939475765

Хидрикси-фенил изатинот е еден од состојките на сливата поради кој ова овошје има лаксативен учинок. Му помагаат и сорбитолот  и фенолите како и растителните влакна. 25 грама суви сливи, што е еквивалент на три сливи во просек, ќе ни обезбеди  5 насто од потребниот дневен внес на влакна.

- Реклама -