Што всушност се случува кога на храната ќе ви слета мува?

Една неодамнешна анкета ги праша испитаниците: „Кога би биле во ресторан, која од следниве гадинки би ве натерала да ја фрлите вилушката: стаорец, бубашваба, мува, мравка или змија?“ Очекувано, 61% одговориле – бубашваба. Од друга страна, ако ги прашате научниците, тие без двоумење ќе одговорат – мува. Имено, мувите, особено оние домашните што се тешки за убивање, се двојно поопасни во поглед на пренесување на опасни вируси од сите други од наведените.

Реалноста е дека мувите јадат некои од најгрозните нешта што можете да ги замислите: измет, ѓубре, скапано месо, мртви животни. Уште еден грозен факт е дека мувите не можат да џвакаат, па за да јадат, плукаат ензими кои ја разградуваат нивната храна, за тие потоа да можат да ја „шмркнат“ т.е. „исркаат“.

Прочитајте и:  Храна која може да доведе до затнување на артериите

Но, ензимската плунка не е вистинската причина што се толку заразни. Опасната причина се бактериите и вирусите кои се закачуваат на телата на мувите и така се шират, пренесувајќи ги болестите од кои се разболуваат луѓето. Доволно е само на една секунда да ја допрат вашата храна, за вирусите од малите влакненца на нивните нозе да се пренесат во вашата порција, и тоа зборуваме за сериозни вируси, како колера, дизентерија и тифус.

Успеавме да ве згадиме доволно со текстов? Искрено се надеваме дека е така, бидејќи избегнувањето на храната на која слетала мува е најдоброто решение.

- Реклама -