Овој рецепт за карбонара шпагети има побогат и покремаст сос во споредба со оригиналната италијанска верзија. Во рецептот не се вклучени сол и бибер во листата на состојки. Солта од сланината и пармезанот е доволна за вкус. Ако сакате позачинета храна, слободно можете да додадете се што сакате.
Потребни состојки:
1 пакување шпагети тестенини, сварени според упатството
4 јајца
3/4 чаша миксиран крем
3/4 сецкана сланина
1/2 чаша рендан пармезан
2 лажици измелен зелен лук
4 чешниња мелен лук
4 супени лажици путер
Начин на подготовка:
Добро измешајте ги јајцата, кремот и пармезанот. Оставете го настрана.
Загрејте тенџере или тава, и ставете го путерот да се истопи.
Пржете ја сланината додека текстурата не стане крцкава. Оставете ја настрана.
На истата тава (или тенџере) отстранете го вишокот на путер и додадете го лукот и зелениот кромид.
Додадете ги шпагетите и јајцата заедно со кремот и пармезанот и мешајте добро. Гответе 1-2 минути.
Додадете ја пржената сланина.
Сервирајте на чинија.
Уживајте!