Компирот печен во рерна е највкусен, а сосот од павлака и лимон доаѓа како „шлаг на торта“.
Состојки:
1 кг. компири
3 лажици маслиново масло
сол
бибер
1/2 лимон
200 г. кисела павлака
1 лажичка мед
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тепсијата со хартија. Компирот измијте го и исушете. Ставете го во рерна и печете го околу 50 минути.
2. За шмек исцедете го прво лимонот и измешајте го со кисела павлака, мед, сол и бибер по вкус.
3. Кога ќе се олади, излупете ја кората само на врвот и внимателно со лажица направете дупка. Сипете сос во дупката и украсете со свеж магоднос. Сервирајте го топол.