Боранијата е едно од оние јадења, што или ги јадеме или не, но дури и оние кои што не се фанови на оваа здрава храна,може да се поколебаат, откако ќе го пробаат ваквиот начин на подготвување.
Состојки:
500 г. боранија
2 големи моркови
2 јајца
3 лажици кисела павлака
3 лажици јогурт
сол
сув зачин
масло
Подготовка:
1. Во тепсија со вода ставете малку масло. Кога водата ќе зоврие, ставете ја исчистената боранија, па исецканите моркови, посолете и варете околу половина час (боранијата да омекне и водата речиси сосема да зоврие. Пред крајот на готвењето, додадете зачин.
2. Префрлете ја боранијата во друг сад. Скршете јајца, во нив додадете павлака и јогурт и измешајте.
3. …потоа прелејте ги врз боранијата.
4. Печете околу 20 минути во рерна, загреана на 200 степени, за боранијата да зарумени.
5. Се служи топла. Наздравје.