Ако сте љубител на грчката кујна, сигурно нема да пропуштите да го пробате овој специјалитет во сопствената кујна.
Состојки
300 гр. месо по ваш избор
сок од еден лимон
1 лажица сушено нане
1 лажица оригано
3 лажици маслиново масло
2 чешниња лук
сол и црн пипер
зазики сос
Состојки за пита леб
200 г. брашно
100г. интегрално брашно
2 чаши вода
1 лажичка сол
3 лажички маслиново масло
Подготовка:
1.Месото исечете го на мали парчиња, ставете ги во сад и подгответе маринада. Маслиновото масло помешајте го со лимонов сок, додадете сушено нане, оригано, сол, мелен бибер и згмечен лук. Прелејте го месото со маринада и оставете го во ладилник да отстои неколку часа.
2. Во сад за правење пита помешајте го брашното и солта, па додадете вода и масло. Тестото добро измесете го и оставете го да отстои најмалку половина час. Поделете го на 10 топчиња и развијте тесто со големина на тавче. Премачкајте го со малку маслиново масло и печете на загреано тефлонско тавче од двете страни додека не зарумени.
3. Тестото премачкајте го со зазики сок, на него ставете го месото и додадете малку ситно исецкан кромид или неколку свежи зеленчукови плодови по желба.
Служете во комбинација со помфрит.