Рецепт: Чоколаден чизкејк

Овој десерт за чизкејк нема да ве остави рамнодушни.

Состојки:

За корка

65 гр. мелени бисквити

90 гр. сецкани ореви

Лажица шеќер

40 гр. путер

За филот

120 + 125 мл слатка павлака

170 гр. црно чоколадо

220 гр. кафеав шеќер

Три лажици брашно

Лажичка екстракт од ванила

¼ лажичка сол

Две лажички јаворов сируп

Три јајца

Начин на подготовка:

Загрејте на рерната на 180 степени.

Обложете го тавчето со хартија, а потоа измешајте кекс, ореви и шеќер, па додајте го растопениот путер и промешајте. Соединете ја смесата и рамномерно распоредете, па печете 10 минути.

Додека се лади кората, во помало тавче додајте 120 мл. слатка павлака и оставете да зоврие, додајте чоколадо и измешајте.

Изматете го крем сирењето и додајте шеќер, 125 мл. слатка павлака, брашно, екстракт од ванила, сол и две лажици јаворов сируп. Измешајте ги состојките и додајте ги јајцата, па изматете.

Прелијте ја смесата преку корката, ставете 3 лажици од смесата, а преостанатиот дел измешајте го со чоколадото. Направете шари со помош на чепкалка за заби.

Печете околу 50-60 минути.

- Реклама -