Пред готвење пилешкото не смее да се мие!

Повеќето луѓе го мијат пилето пред готвење. Тоа е погрешно!

Миењето на пилето пред печење воопшто не е ефикасно во уништувањето на бактериите. Всушност, миењето може само да ги рашири, тврдат истражувачите од Дрексел Универзитетот во Филаделфија.

Научниците објавија и анимирано видео на YouTube кое покажува како при миењето на пилето се распрскуваат наоколу капки вода со што може да се рашират бактерии, вклучувајќи ја и озлогласената салмонела.

„Миењето на пилето пред готвење не се препорачува. Бактериите што се наоѓаат во сировото месо многу лесно може да се пренесат на останатите површини и храна. Некои сметаат дека со миење ќе ги отстранат сите бактерии, но тоа не е точно. Некои остануваат и на сировото месо дури и по неколку миења. Само готвењето на вистинска температура може да ги убие бактериите“, препорачуваат од американскиот Одел за земјоделство, пишува CNN.

Прочитајте и:  Научна студија: Отпорноста на антибиотици може да убие повеќе од 39 милиони луѓе до 2050 година

Што да направите тогаш со пилешкото? Едноставно, отпакувајте го пилето и ставете го во шпорет затоа што единствено високата температура ефикасно се бори против бактериите.

[youtube]http://youtu.be/JZXDotD4p9c[/youtube]

- Реклама -