Потресни факти за пилешкото месо

Пилешкото месо е постојано присутно на трпезата и сите здравствени режими на исхрана вклучуваат земање во големи количини.
Колбасите, виршлите и сите пушени меса се меѓу повеќето коментирани производи за кои се знае дека се полни со хемикалии. Излегува дека пилешкото месо е рангирано на  црната листа во најштетните прехрамбени продукти храна во светот. Еве зошто:

90% од птиците се одгледуваат во тесни ќелии или огромни хали во кои животните се сместени едно до друго и никогаш не гледаат природна светлина.
Уште од мали пилињата прифатат големи дози на антибиотици, за да можат да растат побрзо и да ги надминуваат природните димензии. Повеќе килограми – повеќе профит. Поради брзиот раст се оштетуваат нивните коски и некои од нив дури и не можат да одат како што стареат, ако воопшто има некаков слободен простор.

Ако пред 50 години тежината на една нормална кокошка била килограм-килограм и половина, денес средната тежина достигнува  просек до 4-5 кг.

Сите хормони и антибиотици кои се апсорбираат со пилешкото месо, остануваат во организмот како отров што го јадеме со секој наредна залак, а безмилосната индустрија не сака да сме здрави, сака да заработува пари на сметка на нашето здравје.

На сликата најмалото јајце е домашно, следното по големина е просечната големина на јајца, кои се продаваат во Европа. Најголемото јајце е големина XL во САД.

0079772001416417342_0

Еве ја и разликата во бојата на жолчка на домашните и купените јајца:

0185515001416417343_0

Нашето здравје зависи од тоа со што се храниме. Парите секогаш го движеле светот, но никогаш по толку висока цена.

- Реклама -