Овесно млеко во неколку чекори

Оние од нас кои го избегнуваат млечното млеко, по избор или неопходност, се среќни што живееме во време кога многу вкусни и здрави алтернативи на млека се лесно достапни.

Овесното млеко е прекрасен начин да се добие потребната хранливост од природен, без лактоза, и одржлив извор секој ден.

Овесот има многу лековити својства и најмногу е познат по неговата голема количина на протеини и влакна и способноста за намалување на холестеролот. Овесот може да го подобри имунолошкиот систем, да спречи кардиоваскуларни болести, одржување на здравиот холестерол и шеќерот во крвта, обезбедува сила и енергија од природни растителни протеини и шеќери, и го подобрува здравјето на кожата и косата.

Во продолжение ви покажуваме лесен, брз и ефтин рецепт, чекор-по-чекор, преку слики со кој ќе добиете свежо овесно млеко секој ден.

Screenshot_23

Состојки:

– 15-20 грама од овесни снегулки
– 1,5 литри вода
– прстофат од сол
– по желба шеќер или засладувачи

Подготовка:

Ставете ги овесните снегулки во блендер и зовриена вода, и мелете ги што поситно.

Screenshot_24

Додадете малку сол и шеќер по вкус да го направите по своја желба. Може да додадете и ванилин шеќер. Млекото од смелената овес има крем боја.

Screenshot_25

Густата смеса поминете ја низ цедалка или платнена ситна мрежа.

Screenshot_26

Повторете го цедењето.

Screenshot_27

Она што ќе остане од цедењето може да се јаде.

Screenshot_29

Останатото млеко чувајте го во фрижидер и користете го исто како обичното, кравјо млеко.

Screenshot_28

- Реклама -