Оние од нас кои го избегнуваат млечното млеко, по избор или неопходност, се среќни што живееме во време кога многу вкусни и здрави алтернативи на млека се лесно достапни.
Овесното млеко е прекрасен начин да се добие потребната хранливост од природен, без лактоза, и одржлив извор секој ден.
Овесот има многу лековити својства и најмногу е познат по неговата голема количина на протеини и влакна и способноста за намалување на холестеролот. Овесот може да го подобри имунолошкиот систем, да спречи кардиоваскуларни болести, одржување на здравиот холестерол и шеќерот во крвта, обезбедува сила и енергија од природни растителни протеини и шеќери, и го подобрува здравјето на кожата и косата.
Во продолжение ви покажуваме лесен, брз и ефтин рецепт, чекор-по-чекор, преку слики со кој ќе добиете свежо овесно млеко секој ден.
Состојки:
– 15-20 грама од овесни снегулки
– 1,5 литри вода
– прстофат од сол
– по желба шеќер или засладувачи
Подготовка:
Ставете ги овесните снегулки во блендер и зовриена вода, и мелете ги што поситно.
Додадете малку сол и шеќер по вкус да го направите по своја желба. Може да додадете и ванилин шеќер. Млекото од смелената овес има крем боја.
Густата смеса поминете ја низ цедалка или платнена ситна мрежа.
Повторете го цедењето.
Она што ќе остане од цедењето може да се јаде.
Останатото млеко чувајте го во фрижидер и користете го исто како обичното, кравјо млеко.