23
Пред да мислите дека е премногу да ги следите состојките што ги содржи одредена храна или да погледнете во задниот дел на производот, можеби правите нешто добро за вашето здравје. Истражувањето даде објаснување за ова.
Не мора да зборуваме за штетноста на алкохолот, но важно е да се знае дека и умерената употреба на алкохол дополнително акумулира масти во црниот дроб. Затоа се препорачува, доколку е можно, целосно да се избегнува алкохол. Сепак, некои намирници кои се добри и безбедни на прв поглед може да имаат негативен ефект врз црниот дроб. Има рафинирани јаглехидрати (разни видови пецива и колачи), преработена храна, слатки пијалоци… И сите имаат една заедничка состојка – шеќер.
Истражувањата покажуваат дека консумирањето умерено количество додаден шеќер може да го удвои производството на маснотии во црниот дроб, што може да доведе до заболување на црниот дроб и дијабетес тип 2. Јадењето уште помали количини од тој шеќер може да доведе до промени во метаболизмот.
Студија објавена во списанието за хепатологија покажа дека фруктозата (шеќерот) во течна форма може да влијае на метаболизмот на црниот дроб. Во студијата учествувале 94 мажи на возраст од 18 до 30 години, со индекс на телесна маса под 24, а истражувачите ги избрале поради нивната пониска телесна маса и за да ги намалат шансите дека веќе имаат замастен црн дроб.
Со употреба на маркери, беше откриено дека учесниците во студијата не внесувале повеќе калории отколку пред студијата. Сепак, беше откриено дека иако консумираат ист број калории, додавањето на пијалоци засладени со шеќер и консумирањето фруктоза влијае на нивното здравје, вклучувајќи го и зголемувањето на производството на маснотии.
„Оваа студија ги истражуваше метаболичките ефекти од секојдневното консумирање на пијалоци засладени со шеќер во текот на неколку недели кај здрави слаби мажи. Таа откри дека пијалоците засладени со шеќери фруктоза и сахароза (гликоза и фруктоза заедно), но не само со гликоза, ја зголемуваат способноста на црниот дроб да произведува липиди. Оваа промена може да го отвори патот за понатамошни негативни ефекти врз метаболичкото здравје“, велат истражувачите.
Американското здружение за срце ги советува луѓето да консумираат не повеќе од 6 отсто од дневните калории од додаден шеќер. На пример, многу Американки треба да консумираат само 100 калории (што е шест лажички или 25 грама додаден шеќер), а мажите треба да консумираат 150 калории (9 лажички или 36 g).
Сепак, Центарот за контрола и превенција на болести објави дека просечниот Американец консумира дури 17 лажички фруктоза дневно. Ова се должи на фактот дека многу од преработените намирници што ги јадеме секојдневно содржат додадени шеќери, од кои некои се поскриени од другите. Така, тие можат да се најдат во секоја житна храна што ја јадеме редовно за појадок, но и во сирењата и оброците од микробрановата печка.