Mлечни кифли со путер

Иако путерот претежно содржи зачинети масни киселини од животинско потекло (околу 60 проценти) тој не содржи транс – масни киселини  како тврд маргарин што е негова предност.Може да се користи за готвење, печење, за зачинување на храната и кај подготовката на сосови. Нормално, треба да се води сметка за неговата енергетска вредност и големо количество на масти.

 Состојки:

40 g свеж квасец

300 ml млеко

600 g пченкарно брашно

100 g путер

100 g шеќер

1 лажица сол

1 јајце

2 лажици ладно млеко и 1 жолчка за премачкување

Подготовка

Свежиот квасец да се прелие со малку млако млеко, да се посее една лажица шеќер и да се остави околу 10 минути. Путерот ќе се растопи во топлото млеко. Во сад додадете пченкарно брашно, преостанатиот шеќер, сол, подготвениот квасец и путерот со млеко. Месете меко, речиси свиленкасто тесто. Готовото тесто со лесни движења преместете го на работна површина, сечете го на триаголници и поделете го на топчиња, а потоа прекријте го и оставете го на топло да порасне. Потоа тегнете го тестото, исечете го и правете кифли.

Кифлите наредете ги во тепсија обложена со хартија за печење, премачкајте ја со ладно млеко со жолчката и печете во рерна загреана на 200 целзиусови степени, околу 15 минути.

- Реклама -