Кокос торта

Крцкавоста на кокосот во корите е избалансирана со кремасто белиот фил.Состојки:

Кора

5 белки

300 г шеќер

сок од 1 лимон

100 г. брашно

150 г. кокос

1/5 кесички прашок за пециво

шолја топло млеко

Фил

1 л. млеко

5 жолчки

3 лажици шеќер

8 лажици брашно

250 г. изматен путер

100 г.  шеќер во прав

Подготовка:

1. Од сите состојки, освен млекото изматете смеса и испечете кора.

2.  Уште топла, кората прелекте ја со млекото и пресечете ја на половина.

3. За фил изматете ја жолчката со шеќерот, додадете од брашното и гответе како пудинг во млеко.

4. Кога ќе се олади додадете го путерот изматен со шеќерот во прав.

5. Филувајте ја тортата.

- Реклама -