Карфиол – нискокалоричен зеленчук со многу здравствени придобивки

Карфиолот, зеленчук кој е полн со есенцијални витамини, минерали и влакна, но нискокалоричен. Ова ни овозможува да уживаме во поголема порција без да се чувствуваме виновни. Покрај тоа, содржината на влакна во карфиолот не одржува сити подолго време, намалувајќи го ризикот од грицкање помеѓу оброците. Настрана од неговите придобивки за губење на тежината, карфиолот е разноврсна состојка која може да се користи во различни јадења.

Карфиолот има малку калории
Карфиолот е неверојатно нискокалоричен, односно во 100 грама има приближно 25 калории. Ова ни овозможува да консумираме поголеми порции без значително зголемување на дневниот внес на калории.
Висока содржина на влакна
Една чаша карфиол обезбедува околу 2 грама диетални влакна. Тие го поттикнуваат чувството на ситост со тоа што го забавуваат варењето и го продолжуваат времето на задржување на храната во стомакот. Ова помага да се намали вкупниот внес на калории со потиснување на гладот ​​и спречување на прејадување. Влакната помагаат да се одржуваат редовни движења на дебелото црево и да се спречи запек.
Висока содржина на вода
Карфиолот се состои од околу 92 проценти вода, што придонесува за хидратација и додава волумен на оброците без да додава дополнителни калории. Високата содржина на вода ни помага да се чувствуваме сити подолг период, намалувајќи ја веројатноста за грицкање помеѓу оброците. Соодветната хидратација е неопходна за одржување на метаболичките процеси кои поддржуваат губење на тежината, вклучително и ефикасно согорување на калории.
Богати со хранливи материи и антиоксиданси
Карфиолот е преполн со есенцијални витамини и минерали како што се витамин Ц, витамин К, фолна киселина и калиум. Овие хранливи материи го поддржуваат целокупното здравје и метаболичките функции кои се клучни за ефективно губење на тежината. Соединенијата како што се глукозинолати и изотиоцијанати кои се наоѓаат во карфиолот го намалуваат оксидативниот стрес и воспалението, кои се поврзани со дебелината и метаболичките нарушувања.
Карфиолот го поддржува согорувањето на мастите
Телото користи енергија за варење, апсорбирање и метаболизирање на карфиолот, феномен познат како термички ефект на храната (ТЕФ). Иако TEF сочинува мал процент од вкупната потрошувачка на енергија, вклучувајќи храна богата со влакна и хранливи материи како што е карфиолот може малку да го забрза метаболизмот. Содржината на влакна и протеини во карфиолот помага во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, намалувајќи ги скоковите на инсулинот што може да го поттикне складирањето маснотии. Стабилното ниво на шеќер во крвта ја намалува и желбата за слатка и богата со маснотии храна.
Промовира здрав микробиом на цревата
Влакната во карфиолот делуваат како пробиотик, хранејќи ги корисните бактерии во нашите црева. Здравиот микробиом на цревата е поврзан со подобрено варење, подобра апсорпција на хранливи материи, па дури и подобрени метаболички стапки, а сето тоа поддржува губење на тежината. Урамнотежениот микробиом на цревата помага да се намали системското воспаление, кое е поврзано со дебелината и метаболичкиот синдром.
Карфиолот има низок гликемиски индекс
Карфиолот има низок гликемиски индекс, што значи дека предизвикува постепено зголемување на нивото на шеќер во крвта, наместо скок. Ова помага да се управува со апетитот и да се спречи падот на енергијата што може да доведе до прејадување. Јадењето храна со низок гликемиски индекс, како што е карфиолот, може да ја подобри чувствителноста на инсулин, со што ќе му олесни на телото ефикасно да ја користи гликозата и да складира помалку масти.

Извор