Летото е сезоната за овошје, а поради големите температури, секогаш добро ни доаѓа кога се разладуваме со него. Меѓутоа, за да ги осетиме вистинските бенефити на овошјето, треба да знаеме како правилно да го конзумираме- на празен желудник!
Овошјето има главна улога во детоксидацијата на нашиот организам, зошто го снабдува со голема количина на енергија, која ни е потребна за секојдневните активности, но и за слабеење.
Овошјето би требало да го јадеме на празен желудник, аникако после оброк. Доколку изедете две кришки леб, а потао некое овошје, поради тоа што брзо се разградува во нашиот желудник и големата колишина на вода, овошјето е спремно одма да помине низ желудникот и да стигне до цревата, но поради претходно изедените кришки леб тоа нема да се случи. Овошјето ќе дојде во контакт со храната во желудникот, па целата мешавина започнува да се расипува. Мешавината ферментира и се претвара во киселина. Најчесто се појавуваат и гасови и подждригнување при неправилното конзумирање на овошјето.
Затоа запамтете, овошјето се јаде само на празен стомак, за да ги осетите сите негови благодети.