40
Здравиот оброк не е комплетен без доза на протеини. Ова е особено важно кога станува збор за појадокот, а уште поважно ако се обидуваме да изгубиме неколку килограми. Обезбедувањето доволно протеини во утринскиот оброк е клучно за одржување на енергијата во текот на денот и му помага на телото да согорува масти со стабилно темпо.
Посните протеини – оние со малку заситени масти и калории – се особено корисни за луѓето кои сакаат да изгубат тежина. За среќа, постојат многу одлични опции кои лесно можат да се вградат во нашиот секојдневен појадок. Нутриционистите Триста Бест и Кетрин Гервасио открија неколку.
1. Урда
Овој често занемарен појадок може да направи чуда за нашето здравје, особено ако се обидуваме да изгубиме тежина.
„Околу 110 до 120 грама може да обезбеди околу 13 грама протеини“, вели Бест за „SheFinds“. Покрај тоа, оваа вкусна и разноврсна храна е „релативно нискокалорична“, со само околу 80 калории по порција.
Дополнително, Бест истакнува дека урдата обезбедува здрава доза на калциум, фосфор, селен и витамин Б12.
„Овие хранливи материи играат важна улога во здравјето на коските, функцијата на имунолошкиот систем и општото здравје“, додаде таа.
2. Јогурт
Јогуртот не само што е совршена комбинација со хранливи јаткасти плодови и бобинки, туку е и одличен извор на протеини и пробиотици кои го поддржуваат здравјето на цревата.
„Јогуртот е веројатно еден од најпопуларните избори за појадок за оние кои сакаат да изгубат тежина поради неговата содржина на протеини и пробиотици“, вели Жервасио.
Оваа храна богата со протеини е одлична за здравјето на цревата бидејќи „содржи милиони добри бактерии кои го подобруваат варењето преку балансирање на микрофлората во цревата“, додава Жервасио. Овие пробиотици, вели таа, „познато е дека помагаат во ослободувањето на хормоните пептид YY (PYY) и пептид 1 сличен на глукагон (GLP-1)“, за кои е познато дека го потиснуваат апетитот. Зголемувањето на ослободувањето на овие хормони може да согорува повеќе калории и масти.
3. Белки од јајца
Ако навистина сакаме да ги подобриме придобивките од губење на тежината, Бест препорачува да се одлучиме за белки од јајца кои можат да го одржат нашиот појадок нискокалоричен, а сепак да содржи добра количина на протеини.
„Белките можат да бидат одличен начин за намалување на маснотиите во традиционалниот оброк од јајца, додека одржувате чист извор на протеини“, вели таа.
„Ова овозможува намалување на калориите од 71 на 18, со губење на само два грама протеини“, заклучил Бест.