Храна која сите ја имаме дома го забавува стареењето и го намалува ризикот од срцеви заболувања

Ако сакате долг, здрав и активен живот, вашата кујна секогаш нека биде полна со една храна.

Истражувањето спроведено со децении покажа дека луѓето кои редовно јадат јаткасти плодови имаат поголема веројатност да бидат физички активни и имаат помал ризик од срцеви заболувања како што стареат.

Научниците веруваат дека ова се должи на хранливите материи во јаткастите плодови и нивното влијание врз целокупното здравје. Тие следеле 3023 мажи и исто толку жени 20 години и го споредиле нивното здравје со исхраната.

Оревите се единствениот одличен растителен извор на омега-3 алфа-линоленска киселина, за која е докажано дека го поддржува здравјето на срцето и мозокот, како и здравите процеси на стареење.

Само една порција ореви, околу една шака, има импресивна низа на хранливи материи кои имаат корист за целокупното здравје.

Прочитајте и:  Храна која може да доведе до затнување на артериите

Тие се состојат од четири грама протеини, два грама влакна и магнезиум (45 милиграми). Оревите исто така обезбедуваат бројни антиоксиданси, вклучувајќи ги и полифенолите.

Оние кои јадат јаткасти плодови се чини дека имаат уникатен телесен фенотип кој со себе носи и други позитивни здравствени ефекти, како што е подобар квалитет на исхраната, особено ако јаделе јаткасти плодови од детството до средината на зрелоста.

Консумацијата на јаткасти плодови е исто така поврзана со губење на тежината – консументите на јаткасти плодови покажаа значително пониски концентрации на гликоза во крвта од оние кои не јадат јаткасти плодови.

- Реклама -