Во отсуство на месо, гравот е
основен извор на протеини, минерали и витамини во многу неразвиени
земји. Но, гравот е познат по своето тешко варење, неуспевајќи слободно
да ги испушти многуте хранливи состојки во стомакот.
Сега научниците открија ферментирачки грав со две бактерии кои испуштаат повеќе хранливи материи и допринесувaат за полесно варење.
Марисела Гранито и Гленда Алварез од универзитетот во Боливар, Венецуела, покажаа дека ферментирачкиот грав го намалува бројот на тешко сварливите состојки со помош на лактични бактерии кои се користат за создавање на продукти како јогуртот. Во случајот на гравот, Lactobacillus casei и Lactobacillus plantarum се комбинираат за да ги отстранат влакната и направат повеќе достапна храна за обработка.
На овој начин неферментираниот грав со помош на бактериите е лесно дигестиран и воедно похранлив, а помало е количеството на ослободен метан(гасови).