Салата, која што може да биде прилог, вечера или меѓуоброк.
Состојки:
1 кг компир
500 г. исецкана сланина
1 најсецкана главица лук
2 лажици сенф
6 лажици јаболков оцет
1/4 лажички бибер
Подготовка:
Измијте го компирот и исечете го на парчиња, заедно со кората. Варете го во врела посолена вода, 10 до 15 минути. Исцедете го и пуштете го да отстои на страна.
Загрејте големо тавче и пржете ја сланината додека не стане крцкава. Сланината повлечете ја од тавата, но оставете ја маста која што останала. На неа динстајте лук 2 до 3 минути. Додадете сенф, оцет и бибер. На крајот додадете ја сланината.
Пред да ја послужете добро промешајте ја салатата.