Додадете две состојки во јајцата за да ја намалите мозочната магла и да ја изострите вашата меморија

Како што стареат, многу поединци доживуваат опаѓање на меморијата и почнуваат да доживуваат мозочна магла, состојба која вклучува привремено чувство на намалена ментална острина. Сепак, можете да влијаете на овие состојби на повеќе начини, а еден од најдобрите е преку исхраната. Одредени намирници, кои веројатно ги јадете секој ден, можат да помогнат во одржување на поздрава когнитивна функција.

За She Finds, невронаучникот Патриша Гранек издвои две одлични намирници кои можете да ги додадете во јајцата, особено по 40-тата година, за да ја намалите маглата во мозокот и да ја заостри меморијата. Како две намирници кои треба почесто да ги јадете со јајца, неврологот ги издвои брокулата и чиа семето.

Брокула

Овој зелен зеленчук е преполн со широк спектар на есенцијални хранливи материи, вклучувајќи антиоксиданси и витамин К. Според Гранек, истражувањето покажало дека „антиоксидансите го намалуваат оксидативниот стрес, кој е поврзан со когнитивниот пад како што старееме“.

Антиоксидансите во брокулата играат многу важна улога во борбата против слободните радикали кои можат да придонесат за пад на когнитивните способности. Исто така, витаминот К, кој го има во изобилство во брокулата, е клучен за поддршка на здравјето на мозокот и когнитивната функција.

Гранек истакнува дека витаминот К “вклучен е во формирањето на сфинголипиди, вид на маснотии кои густо се акумулираат во мозочните клетки. Тоа значи дека вклучувањето на брокулата во исхраната може да го зајакне структурниот интегритет на мозочните клетки и да ја поддржи когнитивната благосостојба”.

Чиа семe

Чиа семето е богато со омега-3 масни киселини, особено со алфа-линоленска киселина (АЛА). Д-р. Гранек ја нагласува важноста на омега-3 за здравјето на мозокот, особено како што старееме.

„Омега-3 масните киселини придонесуваат за одржување на нормалната функција на мозокот, а студиите укажуваат на врска помеѓу нивоата на омега-3 и подобрената меморија и когнитивните перформанси кај постарите возрасни лица“, тврди таа.

Додавањето на чиа семето во вашата исхрана може да обезбеди одличен извор на есенцијални масни киселини, потенцијално помагајќи да се зачуваат когнитивните способности и да се подобри меморијата. Ако тоа не е доволно, овие мали, но хранливи семки се исто така одлична состојка за слабеење.

За почеток, можете да се обидете да подготвите изматени јајца со брокула и чиа семе. Исецкајте малку брокула и пропржете ја во тава додека не омекне. Во еден сад изматете 2-3 јајца и додадете 1-2 лажици чиа семе. Прелијте ја смесата со јајцата врз запржената брокула и гответе нежно мешајќи додека јајцата не се испржат. За дополнителен вкус, додадете сол, бибер и зачини по желба! Секогаш можете да додадете повеќе зеленчук, како што се спанаќ, печурки или кромид, за уште повеќе вкус и хранливи материи.

- Реклама -