Светскиот ден на здравјето се одбележува на 7 април и денот на основањето на Светската здравствена организација во 1948 година.
Секоја година мотото на празникот е различно и се фокусира на приоритетна тема, која е посветена на Светската здравствена организација.
„Безбедност на храната: од фармата до чинијата, прави ја храната безбедно” е темата на Светскиот ден на здравјето 2015 година. Денот се фокусира на важноста на безбедноста на храната низ целата должина на синџирот на исхрана во еден глобализиран свет, од производството и транспортот, до подготовката и потрошувачката.
Нездравата храна е причина за смртта на околу 2 милиони луѓе годишно – вклучувајќи и многу деца. Јадењата кои содржат штетни бактерии, вируси, паразити или хемикалии се одговорни за над 200 заболувања кои се движат од дијареа до рак. Во современиот свет постојано се јавуваат нови закани за безбедноста на храната. Една од нив е поврзана со промени во производството на храна, дистрибуција и потрошувачка; промени во животната средина; се појавуваат нови патогени микроорганизми со антимикробна резистенција.
Меѓународниот ден на здравјето се прославува од 1950 година – годишнината од стапувањето во сила на Статутот на Светската здравствена организација во 1948 година.