Чоколаден мус за дијабтичари и за оние на диета

Без калорична храна и забранети слатки! Ова главно е законот за лицата кои боледуваат од шеќерна болест. Сеедно, постојат комбинации на намирници од кои можете да направите сладок десерт, кој и лицата со дијабетес би можеле да го конзумираат. Еве еден предлог за тоа како лесно да го засладите денот:

Диетаниот чоколаден мус, е многу сличен на класичниот, но со значително помалку маснотии и калории. Така, овој рецепт ќе им биде од корист и на оние кои се обидуваат да ги намалат килограмите, а еднотавно не можат да издржат без десерт.

Состојки:

260 г. павлака за готвење (незасладена хопла)
6 лажици незасладен сируп од чоколадо
2 лажици какао
1 кесичка желатин
240 мл. ладна вода

Подготовка:

Ставете вода во помал лонец и сипете го желатино. Оставете да отстои минута. Ставете го на тивок оган три минути, постојано мешајќи додека желатинот не се стопи. Потоа оставете да се олади и додадете какао и сируп од чоколадо. Измешајте ја хоплата и додадте ја во какао смесата. Распоредете ја добиената крема во шест чашки, прекријте ги и оставете ги во фрижидер најмалку два часа. Уживајте!

- Реклама -