Совршен рецепт за полнети пиперки.
Состојки:
Жолти пиперки
шолја ориз
мелено месо (идеално половина јагнешно, половина свињко), околу килограм, а можете и без месо
зејтин
кромид
сол, бибер ( и зачини по вкус)
доматен сос
Подготовка:
На зејтин, во широко тенџере на умерена температура продинстајте го кромидот, додека не стане слаткаст. Додадете мелено месо и мешајте додека месото не побеле, односно, додека не стане рамномерно и термички обработено.
Додадете во месото шолја исчистен ориз, малку вода и динстајте уште десет минути, додека не омекне оризот. Наместо ориз можете да користите и просо или модар патлиџан. На крајот се додаваат зачинот, солта и биберта и смесата за полнење е готова.
Филувајте ги пиперките со смесата, на врвот ставете кругче домат или компир ( повкусно е со домат).
Во тенџерето во кое ја подготвувавме смесата се става малку сос од домати и една чаша вода да зоврие. Со зовриената течност се полеваат пиперките и се ставаат во веќе загреана рерна на 250 степени да се печат.