156
Годишната конференција на Институтот Минкен се одржа во БЕВЕРЛИ ХИЛС. Сите сакаа да знаат дали можеме да живееме до сто години. Така беше насловот на панелот што ја исполни салата до крај. Панелистите разговараа за тоа како може да им се помогне на луѓето да живеат поздрав и подолг живот.
Претприемачот Питер Дијамандис откри што прави на тој план: крева тегови, дава приоритет на протеините во исхраната, се обидува да спие најмалку осум часа навечер и зема рапамицин, кверцетин и берберин.
Откако го слушна ова, истражувачот на Сините зони – деловите во светот со најголема концентрација на стогодишници, Ден Бутнер, се обрати пред присутните и рече дека постојат три намирници кои се од фундаментално значење за долговечноста.
Гравот е богат со протеини и ја потиснува желбата за грицки
„Ако сакате да земете додаток во исхраната, јадете околу 80 зрна црн грав дневно“, вели Бутнер.
Гравот е обилна и евтина храна богата со протеини која го исполнува желудникот. Луѓето кои живеат во многу жаришта за долговечност во светот му даваат приоритет во речиси секој оброк.
Оревите се добри за микробиомот
Ако не сакате грав, не мора да очајувате. Буетнер тврди дека луѓето кои јадат помеѓу 15 и 30 ореви дневно живеат околу три години подолго од луѓето кои не јадат ореви.
Оревите се омилени меѓу адвентистите од седмиот ден во Лома Линда, Калифорнија, луѓе кои живеат околу десет години подолго од другите Американци.
Експертите велат дека јадењето јаткасти плодови е одлично за микробиомот бидејќи содржат многу влакна кои ги одржуваат работите. Оревите содржат и многу линолеинска киселина, омега-3 масна киселина која е добра за здравјето на срцето и ја нема во изобилство во другите јаткасти плодови.
Маслиновото масло е исто така научно поддржан додаток во исхраната
Не само што употребата на маслиново масло е поврзана со подобро здравје на срцето, туку има и докази дека може директно да го заштити здравјето на мозокот со намалување на воспалението и заштита на крвно-мозочната бариера. Новото, 30-годишно истражување на повеќе од 90.000 луѓе ширум САД покажа дека дури и само малку маслиново масло дневно може да го намали ризикот од смрт кај луѓето со деменција за околу 28%, дури и ако остатокот од нивната исхрана не е многу здрава.