Пивото ги јакне коските

woman_drinking_beerИстражувањата покажаа дека пивото е добро за коските и помага во спречувањето на остеопорозата, но тоа зависи од типот на пиво кое се конзумира.

beerИстражувањата покажаа дека пивото е добро за коските и помага во спречувањето на остеопорозата, но тоа зависи од типот на пиво кое се конзумира.

Наводно, редовното конзумирање пиво помага во јакнење на коските и со тоа се спречува нивното пукање во подоцнежните години. Тоа е така зошто пивото претставува важен извор на силициум кој ја подобрува минералната густина на коските.

Експертите велат дека пивото е еден од главните извори на силициум во прехраната – речиси половина од силициумот во пивото може да се апсорбира во телото. Според податоците на медицинските истражувања, силициумот е многу важен за развој на коскениот систем во организмот, така што авторите на истражувањето сметаат дека умереното конзумирање пиво може да потпомогне и во лечење на остеопорозата.

Прочитајте и:  Гинеколог тврди дека жените во постменопауза треба да го намалат внесот на една хранлива состојка

На Универзитетот Калифорнија стручњаците анализираа стотина комерцијални пива после што се заклучи дека најмногу силициум има пивото со слад и хмељ. Колку е посветло и послабо пивото толку е подобро бидејќи содржи повеќе силициум. Темните и јаки пива немаат многу силициум бидејќи се  прават од јачмен што претходно е пржен. Пченичното пиво има уште помалку силициум бидејќи самата пченица го содржи помалку од јачменот. [Drinking beer could help prevent weak bones]

- Реклама -