Дали јадењето грчки јогурт е добро за вас?

Грчкиот јогурт е богат, густ и кремаст додаток во вашата исхрана кој се истакнува со својот импресивен нутритивен профил.

Направен со процедување на обичен јогурт за отстранување на вишокот течност и сурутка, грчкиот јогурт обезбедува двојно повеќе протеини и помалку од половина шеќер од традиционалниот јогурт, со помалку шеќер и лактоза, што го олеснува варењето на оние со чувствителност на млечни производи.

Оваа разновидна состојка е преполна со пробиотици, калциум, калиум и други есенцијални хранливи материи, што ја прави здрав избор за закуски со висока содржина на протеини или како дел од вашите главни оброци. Уште повеќе, тој е разновиден и може да се вклучи во многу од вашите омилени солени или слатки рецепти.

Грчкиот јогурт е нутриционист меѓу храната и пијалоците базирани на млечни производи. Бидејќи процесот на правење грчки јогурт го отстранува водениот протеин од сурутка, резултатот е погуст јогурт кој обезбедува повеќе протеини по порција. На пример, обичниот грчки јогурт без маснотии е нискокалоричен, вкупнp масти и заситени масти, но сепак испорачува онолку протеини колку 2,5 јајца по порција.

Прочитајте и:  Четири растителни протеини кои треба да ги јадете за здравје на срцето и губење на тежината

Сепак, содржината на масти и калории ќе се зголеми ако се одлучите за опции со малку маснотии или полни маснотии или изберете опции со вкус со додаден шеќер. Покрај високата содржина на протеини, грчкиот јогурт е одличен извор на калциум и обезбедува есенцијални хранливи материи како што се магнезиум, калиум, цинк, селен и витамини од групата Б.

Кога ќе изберете вистински грчки јогурт, тој може да биде одлична храна за да го вклучите во вашите оброци и закуски. Тоа навистина зависи од видот и вкусот што ќе го купите. Ако го комбинирате грчкиот јогурт со слатки задоволства, како што е гранолата, тогаш тоа не е најдобриот избор. Исто така, се препорачува да се консумира што е можно повеќе обичен грчки јогурт со малку маснотии.

- Реклама -