Што вели науката: Дали хималајската сол е измама?

Хималајската сол веќе некое време е на врвот на листата на намирници кои направија вистински бум во светот на здравата исхрана. Розевите гранули, значително поскапи од класичната кујнска сол, освоија многумина, а сето тоа поради тврдењата дека помагаат за зачувување на здравјето, пред се затоа што содржат 84 скапоцени минерали неопходни за организмот.

Срамежливи во споредба со целиот тој маркетинг за хималајската сол, повремено добиваме вести дека всушност нема рудници за сол на Хималаите и дека солта за која плаќаме богатство доаѓа од Полска и други места, дека сето тоа е заблуда и дека ние „плаќаме само за траги од некои корисни минерали“.

Дали хималајската сол е најздрава?

Бидејќи има толку многу видови сол, од морска преку хавајска до хималајска, логично е прашањето која сол е најдобра. Во сите нив, главната состојка е натриум хлорид, само мали количини на други супстанции се разликуваат, пишуваат на веб-страницата Sciencebasedmedicine.

Затоа, розовата хималајска сол е хемиски слична на кујнската сол. Содржи до 98 проценти натриум хлорид. Остатокот го сочинуваат минерали во трагови, како што се калиум, магнезиум и калциум, а на оваа сол и даваат светло розова нијанса и специфичен вкус.

Но, во однос на здравствените придобивки, бидејќи содржи околу 98 проценти натриум хлорид, тоа значи дека оваа сол има само околу два проценти минерали. Со оглед на релативно ограничените количества на овие супстанции во количината на сол што вообичаено ја консумираме, малку е веројатно дека може да ни обезбеди некои значајни здравствени придобивки, пишува medicalnewstoday.

Во исто време, сомнителни се и тврдењата дека хималајската сол има помалку натриум од кујнската сол. Како што е наведено, и двете имаат приближно 98 проценти натриум хлорид. Но, розовата сол обично е во поголеми кристали од кујнската сол, така што технички може да содржи помалку натриум по кафена лажичка.

Некои, исто така, веруваат дека розовата сол може да му помогне на телото да постигне оптимален баланс на течности и да спречи дехидрација. Вистина е дека натриумот е неопходен за одржување на правилна рамнотежа на течности во телото, сепак, ова важи за натриумот од други извори, како и за розовата хималајска сол.

Од друга страна, со хималајската сол треба да се внимава на внесот на јод. Јодот е минерал кој му е потребен на телото за одржување на правилната функција на тироидната жлезда и клеточниот метаболизам. Одлични извори на јод се рибата, морските плодови, млечните производи и јајцата. Јодизираната кујнска сол е уште еден вообичаен извор на овој минерал, а хималајската сол содржи помалку јод од кујнската сол.

Прочитајте и:  Лекар предупредува дека на повеќето луѓе им недостасуваат овие 5 витамини

Кои се наводните здравствени придобивки од хималајската сол?

И покрај фактот дека розовата хималајска сол содржи само мали количини на дополнителни минерали, многу луѓе сè уште тврдат дека има бројни здравствени придобивки.

Наводни здравствени придобивки од хималајската сол:

* Помага при респираторни заболувања
* Ја балансира pH вредноста во телото
* Ги намалува знаците на стареење
* Го подобрува квалитетот на сонот
* Го регулира шеќерот во крвта
* Го зголемува либидото

Не постои научен доказ дека хималајската сол е поздрава од обичната сол

Вистината е дека повеќето од овие тврдења не можат да бидат поддржани со некое сериозно истражување. На пример, солените соби како третман за разни белодробни заболувања може да бидат од одредена употреба, но генерално, потребни се поригорозни истражувања за да се испита нивната ефикасност, пишува HealthLine.

Од друга страна, некои од овие тврдења се всушност само нормални ефекти на натриум хлорид во телото, така што овие придобивки ќе ги добиете од секаков вид сол. На пример, истражувачите откриле дека исхраната со многу малку сол може да предизвика проблеми со спиењето, па затоа е јасно дека соодветна количина сол е неопходна за квалитетен сон. Сепак, розовата хималајска сол не била испитувана во студијата, така што ова веројатно е ефект на натриум хлоридот од која било сол.

Исто така, минералите во розовата хималајска сол не се присутни во доволно големи количини за да имаат некаков ефект врз pH рамнотежата на телото. Белите дробови и бубрезите ја регулираат pH вредноста на телото без помош на хималајска сол. Понатаму, шеќерот во крвта, стареењето и либидото примарно се контролирани од други фактори освен солта во исхраната и едноставно нема научни студии кои покажуваат дека хималајската сол може да има некоја од овие здравствени придобивки.

Во моментов, не постојат научни докази кои покажуваат дека розовата хималајска сол дава повеќе здравствени придобивки од обичната кујнска сол. Замената на кујнската сол со розови гранули може да помогне да се намали внесот на натриум, но, како и со секој друг вид сол, треба да внимавате на дневниот внес, кој најмногу го надминува.

Во исто време, некои научници тврдат дека хималајската сол, освен што нема докажани здравствени придобивки, содржи голем број радиоактивни материи како што се радиумот, ураниумот и полониумот, но и супстанции кои делуваат како отрови, како што е талиумот, за среќа, во мали траги.

Затоа хималајската сол не треба да се гледа како гаранција за здравјето додека легитимните клинички студии не го докажат спротивното, пишува Sciencebasedmedicine.

- Реклама -