Овој начин на подготовка на јајца го зголемува ризикот од рак и срцеви болести

Експертите предупредуваат дека консумирањето јајца подготвени на високи температури, како што се пржените јајца, може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и рак.

Имено, кога јајцата се пржат долго време на температури над 176 степени Целзиусови, може да се формираат хемикалии познати како оксистероли. Овие супстанции се поврзани со воспаление и стеснување на артериите, а долготрајната изложеност може да го зголеми ризикот од разни болести.

Оксистеролите се формираат кога холестеролот во исхраната долго време е изложен на високи температури. Според диететичарот Ангела Лук, пржените јајца, особено кога се варат до златно кафеава или крцкава текстура, може да ги содржат овие штетни хемикалии. Исто така, оксистеролите се поврзани со развојот на срцеви заболувања и одредени видови на рак, вклучително и колоректален и рак на мочниот меур.

Лука советува да се одлучите да подготвувате јајца на пониски температури, како што е омлетот или јајца пржени со минимална количина масло, за да го намалите ризикот. Имено, вишокот масло може да го забрза процесот на загревање на јајцата, зголемувајќи ги шансите за формирање на оксистерол.

Прочитајте и:  Колку јајца можете да јадете на ден ако имате висок холестерол?

Придобивките од јадењето јајца

Иако некои методи на подготовка на јајца може да имаат штетни ефекти, јајцата во основа се хранлива храна со бројни здравствени придобивки. Тие содржат висококвалитетни протеини, амино киселини и хранливи материи како холин кои го поддржуваат здравјето на мозокот. Покрај тоа, јајцата се богати со ХДЛ холестерол, познат како „добар“ холестерол, кој помага да се намали вишокот телесни масти и да се намали ризикот од срцеви заболувања.

Истражувањата за оксистеролите во јајцата досега беа ограничени во споредба со огромните докази за здравствените придобивки од консумирањето јајца.

Совети за подготовка на јајца на поздрав начин

За да се намали ризикот од оксистероли, експертите советуваат да се подготвуваат јајца на пониски температури. Лук предлага омлети со зеленчук и масла кои се стабилни на високи температури, како што е маслото од авокадо, кое содржи мононезаситени масти поврзани со намалување на холестеролот.

Ваквата подготовка на јајцата овозможува подобро искористување на протеините, додека зеленчукот обезбедува дополнителни влакна и антиоксиданси. Наместо пржење, се препорачува да се подготвува на умерени температури со додавање на здрави состојки.

- Реклама -