Вистинско време за мандарини – Благодет за кожата, срцето, очите, коските…

Пристигна сезоната на мандарини, едно од најпопуларните овошја во студените месеци. Овие мали, сочни цитрусни овошја со неодолива арома и слатко-кисел вкус станаа симбол на свежина и здравје. Сега е вистинското време да уживате во мандарините, кои се во полн ек на пазарчињата и маркетите.

Зошто треба редовно да консумирате мандарини, колку калории содржат и колку се препорачува да се јаде дневно?
Хранлива вредност на мандарини
Мандарината е нискокалорично овошје богато со витамини, минерали и антиоксиданси и е одличен извор на бројни важни хранливи материи. Една средна мандарина (околу 88 грама) содржи: 47 калории, 12 грама јаглени хидрати, 2 грама влакна, 9 грама шеќер, 0,7 грама протеини, 0,3 грама масти како и 26% од дневната потреба за витамин Ц.
Покрај тоа, мандарините исто така содржат значителни количини на магнезиум, калиум, бакар и железо. Овие мали плодови се вистинска нутритивна бомба која може значително да придонесе за секојдневното внесување на витамини и минерали.
Мандарината и нејзините здравствени ефекти
Редовното консумирање мандарини носи бројни здравствени придобивки, од зајакнување на имунолошкиот систем до подобрување на здравјето на срцето и кожата. Тоа е вкусно, нискокалорично овошје кое обезбедува многу основни хранливи материи кои го поддржуваат целокупното здравје. Еве неколку клучни придобивки од консумирањето мандарини:
Зајакнување на имунолошкиот систем
Мандарините се богати со витамин Ц, кој е клучен за зајакнување на имунолошкиот систем. Помагаат во борбата против инфекции, вируси и настинки, како и во регенерација на ткивата.
Подобрување на здравјето на кожата
Витаминот Ц во мандарините, исто така, го стимулира производството на колаген, кој ја подобрува еластичноста на кожата и помага во заздравувањето на раните и одржување на младешки изглед на кожата.
Добри се за здравјето на срцето
Калиумот во мандарините помага во регулирање на крвниот притисок и го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Флавоноидите како хесперидин делуваат како антиоксиданти, што дополнително го подобрува здравјето на срцето и го намалува воспалението.
Поддршка за дигестивниот систем
Мандарините се богати со влакна, кои го помагаат варењето, го спречуваат запекот и го регулираат здравото варење. Редовното консумирање влакна, исто така, помага во одржување на здрава телесна тежина.
Намалување на холестеролот
Флавоноидите и влакната во мандарините можат да помогнат во намалувањето на нивото на лошиот (ЛДЛ) холестерол, а со тоа го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
Заштита од хронични болести
Антиоксидансите, вклучувајќи витамин Ц и флавоноиди, ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали, а со тоа го намалуваат ризикот од хронични болести како што се рак, дијабетес и срцеви заболувања.
Одржување на здравјето на очите
Витаминот А во мандарините помага во одржување на здравјето на очите, го подобрува ноќниот вид и го намалува ризикот од развој на очни болести поврзани со возраста, како што е макуларна дегенерација.
Хидратација на телото
Мандарините се составени од висок процент на вода, која помага во хидратација на телото и одржување на оптимално функционирање на органите.
Регулирање на телесната тежина
Мандарините се ниски во калории, богати со влакна и вода, што ги прави одличен избор за ужина што може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрава телесна тежина.
Добри се и за здравјето на коските
Калциумот и магнезиумот, присутни во помали количини, помагаат во одржувањето на здравјето на коските и го намалуваат ризикот од остеопороза.
Колку мандарини дневно е доволно да се изедат?
Иако не постои строго правило за тоа колку мандарини треба да јадете дневно, експертите препорачуваат консумирање од две до три мандарини дневно како дел од урамнотежена исхрана. Ова ќе обезбеди да добиете доволно витамин Ц и други важни хранливи материи, без прекумерен внес на шеќер.

Извор