Четири причини зошто треба да јадеме јаболка секој ден за целокупното здравје

Веројатно сите еднаш во животот сме ја слушнале изреката дека едно јаболко дневно го држи докторот надвор од дома, а се чини дека има нешто во редовното консумирање на ова популарно овошје. Едно големо јаболко содржи пет грама влакна и е богато со други корисни хранливи материи, вклучувајќи магнезиум, калциум, фосфор, калиум и витамини Ц и А.

Група диететичари за „Parade“ ги открија најчестите придобивки што може да ги забележите ако јадете јаболка секој ден.

Подобро варење

Диететичарката Миа Син вели дека цревата особено имаат корист од секојдневното консумирање јаболка. Син истакнува дека јаболката се „добар извор на влакна, кои се важни за здравјето на дигестивниот систем. Влакната помагаат храната полесно да се движи низ дигестивниот систем“.

Диететичарката Алиса Босе се согласи со неа, која тврди дека „јаболката се извор на посебен вид влакна наречени пребиотици, кои служат како храна за селективно да се хранат добрите бактерии во цревата. Како резултат на тоа, се зголемува разновидноста и бројот на добри бактерии, што се два показатели за здрави црева“.

Намалување на лошиот холестерол

Син и Босе велат дека растворливите влакна во јаболката се поврзани со намалување на ЛДЛ холестеролот, што ги прави одличен избор за секојдневна потрошувачка.

Прочитајте и:  Три најздрави намирници за мозокот, според лекарите

„Лошиот или ЛДЛ холестеролот, ако го има премногу во крвта, може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар“, објаснува Босе.

Придонесуваат за здраво слабеење

Ако слабеењето е една од вашите цели, јадењето по едно јаболко секој ден може да биде во ваша корист. Син истакнува дека влакната во јаболката прават да се чувствувате посити, што значи дека едно лице ќе јаде помалку во целина во споредба со некој што грицка нутритивно сиромашна закуска, како што се чипс или високо преработени печива.

Како што известува „Parade“, една научна студија покажа дека жените со прекумерна тежина кои јаделе три јаболка (или круши) дневно изгубиле повеќе тежина за 12 недели отколку жените со прекумерна тежина кои грицкале колачиња од овесна каша.

Го намалуваат ризикот од дијабетес

И покрај природната содржина на фруктоза (овошен шеќер), јадењето едно јаболко на ден е поврзано со намален ризик од развој на дијабетес тип 2. Според информациите на „Parade“, во научна студија во која учествувале 10.000 луѓе, оние кои редовно јаделе јаболка имале помали шанси да заболат од дијабетес тип 2 од луѓето кои не јаделе редовно јаболка.

- Реклама -