Како се приготвуваат познатите сараевски ќебапи

Во Босна, ќебапите се јадат со јогурт, кисело млеко или кефир

Сараевските ќебапи се познат специјалитет во чие совршенство од вкусови уживаат како жителите на Босна и Херцеговина, така и бројните туристи.

Долги се од 4 до 12 сантиметри, а се служат во лепче, односно во сомун. По желба, можете да го прелиете лепчето со посебен месен сок кој дава единствена арома.

Приготвување на ќебапите: Исечкајте го месото на ситни парчиња, па измелете го два пати. Исечкајте лук, така што ќе излезе сокот, па измешајте го со месото. Додајте зачини, кајмак и минерална вода. Добро измешајте ја смесата, па оставете ја да отстои неколку часа во фрижидер. Обликувајте ги ќебапите со рака, на должина помеѓу 4 и 12 сантиметри. Пржете ги на скара, а на крај, прелејте ги со месен сок.

Приготвување на сосот: Ставете зачини во сад, а потоа додајте малку масло Врз тоа сипете бујон и вода, па оставете да зоврие. Совет за месниот сок: Ставете половина говедска коцка за супа во 2 децилитри вода и загрејте ја во микробранова на 500 W 1-2 минути.

- Реклама -