Овие трикови ќе го направат готвењето уште попријатно, ќе заштедите многу време, а ќе имате вкусно јадење, без да мора повторно да посегнувате по полуготова храна.
Зеленчук со зелена боја
За да ја зачувате нивната боја, откако сте преминале на термичка обработка, ставете 1/2 лажички сол во водата.
Брзо лупење на лук
За да го излупите полесно лукот, ставете го во микробранова околу 20 секунди. Така ќе го олесните процесот.
Ориз
При подготовката на ориз, исто така има многу сложност за да дојдете до саканиот резултат.
Задолжително мијте го оризот додека престане да пушта „млечна“ вода, ако не ја впива однапред.
Ако впива, најдобро е да го држите во вода околу 30-60 минути, зависно од годишната сезона. Во зима се остава во вода еден час. Така омекнува, побрзо достигнува кулинарска подготвеност, ги задржува многу повеќе највредните материи во него.
За да е мек и нераскашкан, соодносот ориз / вода треба да е 1: 1,25. Има и препораки дека соодносот треба да биде 1: 2 и 1: 3.
Не го отстранувајте капакот на тенџерето, додека оризот се вари на шпоретот и 10 минути откако веќе ќе биде подготвен. Така ќе излезе пареата, а готвење на јадењето ќе помине на сосема друг режим.
Не додавајте сол, додека го готвите оризот.
Прочитај повеќе: Водата во која што се вари ориз, не треба да се фрла
Топло чоколадо
Ако по страните на кутијата со толо чоколадо останува големо количество, сипете топло млеко, затворете ја и расклатете добро. Веќе ќе имате готово топло чоколадо.
Грав
Прочитај повеќе: Подготовка на грав што не предизвикува подуеност и гасови