Компирите се широко користени како примарна состојка во многу кујни.
Но, дали сте знаеле за зелените компири? Тие се зелени поради големата количина на хлорофил. Жал ни е што мора да ве разочараме, но зелените компири се многу опасни за вашето здравје.
Научните истражувања наведуваат дека зелените компири содржат голема количина на соланин, отровна хемикалија која може да доведе до дијареа, повраќање, гадење, главоболка и многу други болести, ако се конзумира по грешка.
Високиот износ на хлорофил е главната причина за зелената боја на компирот, и хлорофилот во основа е безопасен за здравјето. Но, тоа е повеќе како сигнал дека количината на соланин, кој е произведен во исто време како и хлорофилот, се има зголемено исто така.
Александар Павлиста, професор на универзитетот во Небраска- Линкон, изјавил дека- човек од 50 килограми ќе треба да конзумира околу 450 грама зелен компир за да чувствува мачнини.
Тој, исто така, додава дека зелените компири никогаш не треба да бидат пуштени во продажба на пазарот. Тој секогаш сугерира дека компирот треба да се чува на темно и ладно место за да се спречи производство на соланин, и да се отстранат зелените површини пред неговото конзумирање.
Ако зелените компири се горчливи, фрлете ги и не ги конзумирајте. Тие се докажале како штетни, па само држете се настрана од нив.