Рецепт за макаронс колачиња

Меѓу лесните колачиња се наоѓа сочен крем.

Состојки:

4 белки

70 г. шеќер

230 г. шеќер во прав

120 г. мелени бадеми

прехрамбена боја

фил по желба ( како крем, Нутела, мармалад, слатка павлака, шлаг крем)

hrana-macaroons06-1024x768

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 120 степени.

2. Белките и шеќерот изматете ги со миксер, додека не добиете цврста смеса. Потоа додадете прехрамбена боја и матете уште некоја минута.

3. Просејте бадем и шеќер во прав, а притоа отстранете ги крупните трошки со просејување, да ви остане само ситен прав. Постепено и внимателно поврзете го тоа со белките. Смесата треба да биде лесна и густа, да не се разлева.

kolaci-1024x430

4. Во тепсија ставете хартија за печење, а потоа ставете ја смесата во шприц и полека нанесете на тепсијата, во облик на мали топчиња – печете 15 до 20 минути.

5. Поврзете две колачи и ставете фил меѓу нив. За тоа можете да користите мармалад или слатка павлака, крем шлаг или обична растопена чоколада.

- Реклама -