Доколку мислевте дека не постои ништо послатко од бакнежите на вашите најмили, тогаш сигурно не сте ги пробале бакнежите од кокос. Подготовката е лесна и брза, а состојките се едноставни.
Состојки:
– 4 јајца
– 100 г. шеќер
– 1 ванилин шеќер
– 200 г. брашно
Подготовка:
1. Измешајте ги пенесто жолчките, шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете го кокосовото брашно и на крајот лесно измешајте го и шлагот добиен од белките.
2. Со чајна лажица обикувајте мали спескани топчиња и оставете ги на плех обожен со хартија за готвење.
3. Печете во рерна загреана на 150° околу 20 минути.
Совет:
1. Можете да додадете неколку капки лимонов сок во шлагот за покиселкаст вкус.
2. Бакнежите од кокос послужете ги заедно со некој топол пијалок.