Како дел од напорите во борбата против климатските промени австралиските научници се надеваат дека ќе создадат нов вид овци кои ќе испуштаат помалку штетни гасови за околината преку нивното ждригање.
Како дел од напорите во борбата против климатските промени австралиските научници се надеваат дека ќе создадат нов вид овци кои ќе испуштаат помалку штетни гасови за околината преку нивното ждригање.
Научниците се обидуваат да ја идентификуваат генетската врска која предизвикува некои овци да поджригнуваат помалку од другите. Имено, преку ждригањето овците испуштаат повеќе гасови кои се штетни за околината, тврдат научниците. Околу 16% од гасовите штетни за околината во Австралија доаѓаат од земјоделството, а според австралиските центри за истражување 66% од испуштените гасови отпаѓа на метанот кој доаѓа од утробата на добитокот кој прежива.
Научниците од Нов Јужен Велс направија експерименти во специјално направените трла за да измерат колку гасови испуштаат овците додека ждригаат и до сега тие открија дека колку повеќе јадат, овците повеќе подждригнуваат. Целта на научниците е да одгледаат нов вид на овци кои продуцираат помалку метан, кој, според нив, е поголем виновник за глобалното затоплување одошто јаглерод диоксидот.
[Australian aims to breed ‘green’ sheep that burp less]