Путер-кифли – зошто без нив нема Нова Година

Во пресрет на новата година кифлите се неизбежен ден од празничната трпеза. Денеска ви прикажуваме рецепт кој ќе му даде нова димензија на овој прекрасен специјалитет и ќе ги надмине сите ваши очекувања.

Состојки:

– 1 кг. брашно
– 2 дл. јогурт
– 2 дл. млеко
– 1 дл. павлака
– 1 дл. масло
– 1 лажица шеќер
– 3 лажички сол
– 3 јајца
– 1 коцка квасец

Состојки за премачкување:

– 1 јајце
– 125 гр. путер
– сусам

k1

Подготовка:

Во млако млеко ставете лажица шеќер, лажица брашно и распарчен квасец и оставете да набабри.

Во чинија сипете половина брашно, сол, масло, јајца и павлака, и додадете го квасецот.

Мешајте со дрвена лажица и постепено додавајте брашно, сипувајте млак јогурт и замесете го тестото. Оставете да кисне 30 минути.

Поделете го тестото на 10 јуфки. Размесете ги во големина на плитка чинија и 8 од нив премачкајте ги со путер.

По 4 намачкани јуфки ставајте една врз друга, а петата оставете ја ненамачкана. Значи добивате по пет јуфки на две места.

Првиот дел растегнете го што потенко, поделето го на четири дела, а потоа секоја четвртина на шест, така што ќе добиете 24 кифлички.

Ставете ги кифлите во плех обложен со хартија за печење. Истото повторете го и со другиот дел на јуфките.

Ставените кифлички оставете ги да отстојат на плехот еден час. Потоа премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам.

Печете на температура од 200 степени околу 30 минути, Тестото можете да го сечете по желба, а истото важи и за полнењето или виткањето на кифличките.

Испечените кифли прекријте ги со памучна ткаенина малку да омекнат, а потоа послужете ги заедно со вашите омилени додатоци.

Уживајте!

- Реклама -