Мајонезот е доста калоричен, но омилен производ на масата. Најчесто се купува од продавница, но лесно можете да си го направите и дома. Вкусовите и варијациите се најразлични. Погледнете како да си подготвите домашен мајонез.
Историја на мајонезот
Постојат неколку различни легенди околу создавањето на мајонезот. Според најпопуларната, рецептот за мајонез се раѓа во 1756г. Од готвач кој живеел во францускиот град Ришелје. По славна победа кај градот Мајо (Маон), готвачот организирал свечена вечера. Важен дел од менито бил вкусен сос кој главниот готвач на Ришелје требало да го приготви од крем и јајца. Непосредно пред вечерата се покажало дека нема крем и готвачот решил да го замени со масло. Така се родил сосот мајонез, именуван во чест на победата на Ришелје врз Мајо.
Подготовка и чување:
Мајонезот се подготвува најчесто од јајца, масло, сок од лимон . Некои рецепти, типични за Западна Европа, задолжително вклучуваат и сенф – за боја и вкус. Мајонезот секогаш треба да се чува во фрижидер. Препорачливо е да го држите цврсто затворен , бидејќи се формираат непријатни вкусови и текстура.
Кога приготвувате домашен мајонез, треба да бидете многу внимателни какви јајца користите. Бидејќи мајонезот не се готви, треба да бидете сигурни дека нема ризик да се заразите со салмонела од јајцата.
Домашниот мајонез се подготвува без дополнителни конзерванси, затоа издржува многу пократко од купениот – до 4 дена
Рецепт за класичен мајонез
Ви нудиме еден класичен рецепт за мајонез, кој можете да го приготвите брзо и лесно.
Потребни производи:
1 јајце
8 лажици масло
малку сол
прицврстувач, лимонтуз или 1 лажица сок од лимон
Начин на приготвување:
Ставете ги сите производи во соодветен сад за матење. Вклучете миксер на повисоки вртежи, држејќи го ниско долу. Постепено почнете да кревате нагоре без да брзате.
Откако ќе се уверите дека течноста е доволно густа, добро промешајте за да се добие целосно хомогена смеса и да не остане маслото неизмешано.
Покријте го садот со нешто, чувајте го во фрижидер и уживајте во вкусен домашен мајонез.
Рецепт за мајонез со сенф
Рецептот за мајонез е многу распространет во Западна Европа. На боја е малку жолт поради сенфот, а вкусот е малку остар. Погледнете еден рецепт за мајонез со сенф.
Потребни производи:
3 жолчки од средни јајца
2 лажички сок од лимон
2 лажиче оцет
1/2 лажичка сенф
2 прстиња сол
1 ч.ч. масло
Начин на приготвување:
Ставете ги жолчките, маслото, сокот од лимон и оцетот во сад. Постапката што следува е како во рецептот погоре. Потоа додадете го сенфот и измешајте повторно.
Малку мајонез без јајца
Многумина се резервирани да јадат мајонез заради суровото јајце во него и сите ризици за здравјето кои ги носи. Затоа решивме да ви понудиме и еден рецепт за мајонез без јајца и со свежо млеко. Погледнете како да го подготвите.
Потребни производи:
1/3 чашки ладно млеко
1 лажиче лимонов сок или лимонтуз
1 чешне лук
бибер (опционално)
3/4 мали чашки маслиново масло
сол по вкус
Начин на приготвување:
Измешајте ги млекото, сокот од лимон и црниот пипер. Со помош на блендер, се меша смесата на брзини за половина минута. Постепено додадете го маслото кон смесата, без да застанете со миксирање.
Движете го миксерот полека нагоре-надолу, додека смесата се згусне.
Овој мајонез исто така се чува во фрижидер, а смее да се јаде до 1 недела по правењето.