Toрта со кафе

Идеалната температура за подготовка на кафето е меѓу 95 и 98C, непосредно пред водата да започне да врие. На пониска температура кафето има послаб вкус, додека на пожешка станува кисело.

Состојки:

300 г. пишкоти

4 жолчки

500 мл.обезмастено млеко

120 г. шеќер

200 мл. јако црно кафе

1 лажица желатин

150 мл. билна павлака

300 г. вишни.

Подготовка:

Изматете ја пенасто жолчката со шеќер, сипете во загреано млеко и сварете додека се згусне. Желатинот изматете го во кафето и оставете да отстои. Изматете ја павлаката, постепено додадете од желатинот и на крај соединете ја смесата со кремот од жолчките. Пишкотите наредете ги во калап, сипете фил, наредете ги вишните и добро оладете. Украсете по желба.

Поради високата содржина на масти, не се препорачува овој рецепт за луѓе кои што имаат проблеми со маснотии и шеќер во крвта.

- Реклама -