Делови од храната кои се фрлаат, а всушност се многу здрави

Дали ги фрлате најдобрите делови од храната од чиста навика, целосно несвесни за нивните здраствени придобивки?

Листовите, стеблата или кората од некои растенија понекогаш се најздравите делови.

Кората од кромидот/лукот

Кората на кромидот и лукот се богати со кверцентин, растителен флавоноид со силни антиоксидансни, антихистамински и анти-воспалителни ефекти. Додајте ги додека гответе чорба или супа- само отсранете ги пред сервирање.

Кората од диња

Кората од дињата е богата со цитрулин, амино киселина која ја поттикнува циркулацијата и ги шири крвните садови. Ставете ја во блендер со останатата диња и уживајте во здравиот пијалок.

Листовите од брокулата

Листовите од брокулата содржат каротеноиди- моќен растителен пигмент кој телото го претвора во витамин А и помага во спречување на појава на рак. Само гответе ги заедно со брокулата.

Листовите од целер

Листовите имаат пет пати повеќе калциум и магнезиум него стеблата. Исто така, содржи витамин Ц и фенолити- моќни антиоксиданси кои помагаат во борбата против ракот, срцевите болести и процесот на стареење. Едноставно користете ги како стебленцата од целер и додајте ги во супи, салати или сосови.

Прочитајте и:  Храна која може да доведе до затнување на артериите

Стеблата од блитва

Стеблата се еднакво добри за нас како и листовите, бидејќи се преполни со антиоксиданси. Гответе ги на ист начин како и аспарагусот- на пареа или варени, во зависност од тоа како ги сакате.

Кората од портокал

Портокалот е преполн со витамин Ц и е природно средство за зајакнување на имунитетот, но и кората сама по себе содржи многу влакна и витамини. Затоа додајте ја кога миксирате фрапе.

Стеблата на брокулата/карфиолот

Веројатно како и сите други ја правите истата грешка и ги фрлате стеблата. Но, стеблата имаат вкусен сладникав вкус и всушност имаат повеќе влакна од самата глава. Потребно е повеќе време за да се зготват, па варете ги пред остатокот од зеленчукот.

Кората од киви

Влакнестата кора на киви содржи три пати повеќе антиоксиданси од внатрешноста, и има антиканцерогени и антиалергисти својства. Додајте ја кората со кивата во соковник и направете здрав освежителен пијалок.

- Реклама -