Пред да ставите престилка и да се упатите кон кулинарската лабораторија, научете ги овие корисни трикови.
1. Шпагети од тиквички
Можете да ги користите за истите рецепти со кои што правите обични шпагети – резултатот е многу поздрав и диетален. Ако немате спирално ренде, можете да ги направите со помош на нож за лупење и да ги исечете на ленти.
2. Како да го собереме парчето од лушпа, кое паднало во чинијата
Користете го големиот дел од лушпата за да го извадите малиот.
3. Како да ги сочуваме зелените зеленчуци свежи
Исушете ги растенијата, по што ќе ги распоредете во пластични кеси. Надујте ги со воздух и запечатете ги. Така тие ќе бидат подготвени за употреба. Само бидете сигурни дека листовите се целосно суви пред тоа.
4. Како да се сочуваат зачините свежи
Исецкајте ги листовите и ставете ги во садчиња за мраз, покриени со маслиново масло. Кога ќе ви требаат, едноставно земате една замрзната коцка и пуштете ја во тенџерето.
5. Како да знаеме дали јајцето е свежо
Ставете го во вода. Ако потоне, тоа е сосема свежо. Ако едниот крај нежно се подига, јајцето уште е за јадење, но не е толку свежо. Ако плива, фрлете го.
6. Исечете ја меката храна со конец за заби
7. Тесто за палачинки
Може да го чувате тестото за палачинки подолго во празно шише од сос во фрижидер. Така можете да направите палачинки во секое време – и не треба да валкате садови, за да претурате од смесата во тавата.
8. За да не кипе водата во тенџерето
Ставете дрвена лажица на врвот.
9. Отстранете го зелениот дел на јагодите лесно
10. Уште многу трикови во овој стил
Кликни ТУКА за да ги отвориш.