10 изненадувачки трикови од кујната

Пред да ставите престилка и да се упатите кон кулинарската лабораторија, научете ги овие корисни трикови.

1. Шпагети од тиквички

1

Можете да ги користите за истите рецепти со кои што правите обични шпагети – резултатот е многу поздрав и диетален. Ако немате спирално ренде, можете да ги направите со помош на нож за лупење и да ги исечете на ленти.

 2. Како да го собереме парчето од лушпа, кое паднало во чинијата

2

Користете го големиот дел од лушпата за да го извадите малиот.

3. Како да ги сочуваме зелените зеленчуци свежи

3

Исушете ги растенијата, по што ќе ги распоредете во пластични кеси. Надујте ги со воздух и запечатете ги. Така тие ќе бидат подготвени за употреба. Само бидете сигурни дека листовите се целосно суви пред тоа.

4. Како да се сочуваат зачините свежи

4

Исецкајте ги листовите и ставете ги во садчиња за мраз, покриени со маслиново масло. Кога ќе ви требаат, едноставно земате една замрзната коцка и пуштете ја во тенџерето.

5. Како да знаеме дали јајцето е свежо

5

Ставете го во вода. Ако потоне, тоа е сосема свежо. Ако едниот крај нежно се подига, јајцето уште е за јадење, но не е толку свежо. Ако плива, фрлете го.

6. Исечете ја меката храна со конец за заби

6

7. Тесто за палачинки

7

Може да го чувате тестото за палачинки подолго во празно шише од сос во фрижидер. Така можете да направите палачинки во секое време – и не треба да валкате садови, за да претурате од смесата во тавата.

8. За да не кипе водата во тенџерето

8

Ставете дрвена лажица на врвот.

9. Отстранете го зелениот дел на јагодите лесно

9

10. Уште многу трикови во овој стил

10

Кликни ТУКА за да ги отвориш.

- Реклама -